moneysteps

Senaste inläggen

Av V L - 31 oktober 2016 22:46

Nu när det börjar närma sig vinter - snö och kyla - funderar jag på hur mina intressanta vänner från sommaren har det. Fick se, höra och komma nära en kull tornfalksungar. Fantastiskt! Fåglar är så otroligt fina. Tornfalken lever mest på smågnagare typ råttor och sånt, men jag kan inte vara annat än orolig för "mina" småttingar, hur ska de klara livhanken på vintern. Har läst att det är inte många som överlever sina första år och ett fåtal blir några år gamla. Känns så tråkigt. Hade turen/nöjet att se när de lämnade sitt trygga bo för att ge sig ut i stora vida världen.

             

Tror att de fina ekorrarna klarar vinter bättre, så för dom är jag inte så orolig.
   

Idag har jag sett domherren! Så otroligt vackra fåglar!

ANNONS
Av V L - 30 oktober 2016 23:28

En "ledig" dag idag (som pensionär är man alltid ledig) utan planerade göromål, inte ens en hundpromenad har det blivit.  Göran var ute med de yngre hundarna i skogen och tanterna fick vila idag. Tänkte ta en promenad på gåbandet ikväll, men det blev inte av, glömde alldeles bort det (som så mycket annat numera).

Men en kaffeost och hjortronsylt blev det. Kaffeost - himla gott i kaffet. Egentligen smakar det inte så mycket, tror att det är något man tycker om därför att det var vanligt hemma. Brukar göra någon då och då när längtan kommer på. Hjortronsylt av egenhändigt plockade bär, det är smaskens till våfflor o dyl. Hittade faktiskt några liter i sommar när jag tog mod till mig och gav mig ut i skogen ensam. Fanns inga mängder men trägen vinner.

 

ANNONS
Av V L - 28 oktober 2016 21:41

Man lyssnar ju på expertisen som säger att äta mycket frukt och grönt samt motion förlänger livet.

Är inte helt säker på det där med frukt och grönt. Mina föräldrar och övriga förfäder var inga stora konsumenter av frukt och grönt men många levde länge. När jag var liten så var det inte vanligt med annat än potatis, det fanns på matbordet nästan varje dag. Morötter och inlagda rödbetor förekom ibland året runt. På sommaren minns jag att majrovor och ärtskidor var något som man åt från trädgårdslandet - när det lyckades att få resultat av sådden. Hjortron, blåbär och lingon fanns alltid hela året, och någon frukt då och då. Minns speciellt julens vindruvor. Vi hade en lanthandel och till julen kom dessa goda vindruvor, lite exotiskt var det då. De kom i en trälåda som var fylld med små korkbitar. Äpplen, apelsiner och bananer fanns ofta men det var liksom ingen vardagsmat på den tiden.

Motion däremot, det måste vara det bästa för att leva länge. Förr i tiden motionerade folk hela dagarna med att få vardagen att fungera. Nästan varje hem hade ladugård med kor, kalvar, hästar, får och andra djur. Maskiner var inte så vanligt så det mesta fick göras med handkraft. Slåtter, snöskottning, vedhuggning, hämta vatten och allt annat som bara måste göras. Hemma fick vi indraget vatten när jag var tonåring, det var vattenhink och torrdass som gällde före. Ibland lite jobbigt, speciellt dagar när det var 20-40 minus. Men skulle för allt i världen inte byta denna tid mot dagens lyx. Men idag skulle man inte orka med det livet, tror jag...

Försöker i alla fall att göra som expertisen säger, äta frukt och grönt (det är ju himla gott) och motionera varje dag. Idag blev det stavgång i skogen med Rand och Cent som sällskap. Rand tror nog att hon är yngre än vad hon är, far fram som en galning och hamnar i galen tunna ibland. Missbedömer hopp över diken så hon hamnar i diket istället och liknande misstag. Cent gör som alltid, håller sig i närheten av fötterna, lite besvärligt när man har stavar.

Ska enligt uppgift ha setts en björn i grannbyn, så lite läskigt är det att vara i skogen, men är ganska säker på att jag inte kommer att få se den. Min skogsrädsla som jag haft hela livet verkar inte gå över, men tycker att jag lärt mig att leva med den.

Det var fint idag, lite rådimma fastän det var mitt på dagen. Blött i gräset även om det var sol ibland.

   


Av V L - 27 oktober 2016 22:08

Lite regnigt senaste dagarna, men det är ju bättre än snö. Tyvärr så "hotar" väderprofeterna att det blir snö i början av november, men å andra sidan så är det ju en vintermånad. Och en vinter utan snö, vad vore det.

Vår bästa bil  , Corollan, har fått vinterdäcken på denna vecka. Skönt att det är klart innan snön kommer. Sommarsakerna är bortplockade och det mesta av lövet krattat. En ny kamin är installerad (den förra var ganska dålig inuti efter många års eldande) så nu har vi värme så det räcker.

Fågelbordet och fågelmatarna är på plats. Det går åt mycket solrosfrö, talgbollar, nötter mm under en vinter. Så underbart fina fåglarna är, skulle nog ha provat bli ornitolog om man vore yngre.    

Talgoxe, talltita, blåmes, svartmes, skata, nötskrika, större hackspett är och hälsar på varje dag. Plus några andra som jag inte är helt säker på vad de heter. Saknar domherrarna, men de kommer senare.

Välkommen vinter!      

   

Av V L - 16 oktober 2016 18:06

En promenad runt Stensjön med Pataca som sällskap idag. Inte helt fel, superfint höstväder och vardagsnära små upplevelser. Är så glad att vi lever i denna del av världen, finns absolut inget att klaga på.
Massvis med sjöfåglar på sjön, det börjar vara dags för dom att förbereda sig för flytt till varmare breddgrader.

Resten av familjen, gubben och hundar, var på utflykt till skogen där de fick springa fritt. Uppskattat som alltid.              

Av V L - 16 oktober 2016 00:12

Nu har halva oktober gått och vi har ett helt underbart väder. Lite nattkallt men varmgrader på dagarna. Lilla Leone gillar att springa, nosa, smyga och springa ... springa ... springa när hon får vara lös i skogen.
Kolla på bilderna - så här ser det ut ännu i mitten av oktober, hoppas detta väder fortsätter länge. Gruvar lite för vintern - snö och kyla samt det tråkigaste av allt, halkan. Det är redan nu halkigt på morronen efter vägarna, skönt att inte behöva åka iväg på nåt jobb. Men bron och plattorna nedanför är halkiga på morronen så det gäller att ta det lugnt.

           

Av V L - 9 oktober 2016 08:30

Idag fyller våra två äldsta tjejer 13 år! Tre Rand och Sju Cent - GRATTIS!
Är inte så många av de 12 valparna kvar i livet, Tio Franc finns kvar hos Sandra så honom träffar vi ibland. Åtta Öre flyttade till Norge för många år sedan så hon har vi tappat kontakten med, vet inte om hon finns i livet. Alla andra i kullen är i hundhimlen. Ett hundliv är alltför kort. Några bilder från tider som flytt.                                                      

Av V L - 6 oktober 2016 12:20

Måste medge att bloggandet har fått stå åt sidan denna sommar, varför vet jag inte riktigt, kanske beroende på slöhet. Det har hänt en hel del roligt som jag så gärna hade skrivit om, men får väl försöka sammanfatta det i efterhand. Har ofta åkt upp till stugan vid Laisälven i sommar, mitt smultronställe. Där finns lugn och ro, närhet till naturen, närhet till barnbarnen, släkt och vänner, minnen från tider som flytt mm mm. Har nyss kommit hem från en vecka där, hoppas jag hinner med en resa till innan snön kommer. Då blir det lite besvärligare att vara där, det är ju lite primitivt.


Hundkappande har det varit sparsamt med denna sommar vad gäller tävlandet. Hemmatävlingen och ett par lopp i Skellefteå är allt. Har liksom fått nog av hundkapp, det har i nära 40 år varit det huvudsakliga intresset i denna familj, men saknar det inte. Det har blivit så mycket tjafs och tråkigheter med misstänkt blandavel. Och tror tyvärr inte att det stannar vid misstanke, vissa whippar ser inte ut som whippet och springer inte som en whippet. När whippet börjar springa på greyhoundtider då är det nåt galet. De kallas superwhippet, den nya typen. Känns otroligt bra att vi fick tävla på "den gamla goda tiden" när våra whippar fick tävla mot andra whippar.


Men även om tävlandet avtagit så har jobbet på banan sett ut på samma sätt som förut. Nästan varje helg och många andra dagar har vi varit på Kanis. Det finns alltid något som ska fixas, gräset ska klippas och träningar genomföras. Men det har varit kul som alltid, att tillsammans med andra i klubben försöka få allt att fungera, både för "gamla" och nya medlemmar/besökare.


De sista Moneyestepparna (födda 2014) har varit störtbra på banorna i sommar, många fina resultat. Ska göra en sammanställning när tävlingarna är slut för i år.


En bild av stugan som fått ny grön färg i sommar. Det röda blir nytt nästa sommar. Det är målat med Demidekk för 40 år sedan och ser otroligt bra ut ännu. Måste vara den bästa färg som finns, men dyr. Renen som gick förbi när jag var ute och stökade har jag inte sett förut och den verkade vara gammal och döv som inte upptäckt mig. Hoppas han klarar vintern.

   
Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se